Helsinki – Saławat 3:4 (koniec) | Zagrzeb – Team Canada 1:3 (koniec)
finał
Jokerit Helsinki
3:4 (1:2, 1:2, 1:0)
Saławat Jułajew Ufa
Sobota 27.12.2014, 15:00Spengler Cup
Kursy przedmeczowe
    OMARK - 3:4
     
    41:30
    Walka wręcz pod bramką Ufy i gol dla Jokeritu! I znów Linus Omark! Wyglądało to tak, że po prostu hokeiści obu drużyn leżeli na tafli pod bramką Irvinga, i tylko Omark się odnalazł i strzelił trzeciego gola dla swojego teamu!
    HARTIKAINEN - 2:4
     
    30:33
    Ależ nam się zrobił mecz! Teraz szybka akcja Ufy i gol Hartikainena! Dostaje krążek na prawej stronie od Philstroma i uderza z ostrego kąta pomiędzy nogami Heleniusa!
    OMARK - 2:3
     
    29:32
    Szybka odpowiedź Jokeritu! Najpierw indywidualna akcja Mosesa zakończona niecelnym strzałem, po chwili do krążka dopada kolega z drużyny, wpada w strefę pod bramkową i zdobywa gola!
    PHILSTROM - 1:3
     
    28:49
    Uderzenie z dystansu Heikkinena, które broni Helenius, ale krążek wpada pod nogi Philstroma, który walecznie wygrywa ten pojedynek i zdobywa trzeciego gola dla swojego zespołu!
    PIHLSTROM - 1:2
     
    10:49
    Spokojne rozegranie akcji na środku, w końcu uderzenie z dystansu Vishnevskiya, pierwszy strzał broni Helenius, ale do krążka dopada Pihlstrom i dobija na tyle mocno, że bramkarz rywali bez szans!
    GLUCHOV - 1:1
     
    2:02
    Ależ się zaczęło! Długie podanie ze środka pola i odbicie od bandy, do krążka dobiega Głuchow i zdobywa bramkę po tym jak pokonał bramkarza w sytuacji sam na sam!
    POYSTI - 1:0
     
    0:21
    Szybka akcja środkiem, rozegranie do Poysti na prawo, a ten z ostrego kąta uderza na tyle mocno, że bramkarz rywali bez szans na obronę! Zmieścił krążek między słupkiem a bramkarzem!

    Piotr Grabowski

    Składy i statystyki: 1. Poysti (Kapanen, Hagman), 30. Omark, 42. Omark (Moses) – 3. Gluchov (Kutuzow, Slepysev), 11. Pihlstrom (Vishnevskiy, Zubarev), 29. Philstrom (Heikkinen, Kajgoradov), 31. Hartikainen


    Jokerit Helsinki: Helenius (Karlsson) – Gunderson, Väänänen, Lajunen, Ohtamaa, Jaakola, Peltola, Hächler, Maurer – Pöysti, Kapanen, Hagman – Sallinen, Wirtanen, Huhtala – Moses, Harju, Omark – Rita, Hahl, Ben-Amor. Trenér: Erkka Westerlund.
    Saławat Jułajew Ufa: Irving (Sohatskij) – Kulda, Heikkinen, Kutuzov, Vasilevskij, Višnévskij, Zubarev, Lekomcev, Pankov – Tolpeko, Mereškin, Hartikainen – Dubrovskij, Chlystov, Golovanov – Pihlstrom, Kajgorodov, Skačkov – Slepyšev, Gluchov, Sjomin. Trenér: Vladimir Jurzinov ml.

    Sędziowie: Eichmann, Kurmann – Fluri, Tscherrig (wszyscy SUI)